Värillä on väliä

Toivottavasti teidän keväämme on jatkunut yhtä aurinkoisissa tunnelmissa kuin minulla. Kotiuduin tässä toissapäivänä Nizzasta, jossa oli yllättäen jopa viileämpää kuin Suomessa viime viikkojen aikana. Suomessa onkin ollut poikkeuksellisen lämmintä, ja olemme saaneet nauttia kauniin aurinkoisista päivistä. Nizzassa sateiden sattuessa kohdalle päätin keskittyä lempiharrastukseeni, eli shoppailuun. Ei siitä kuitenkaan tällä kertaa enempää, sillä tänään ajattelin tulla puhumaan teille väreistä, ja tarkemmin ottaen värianalyysista.

Kuten otsikkokin sen kertoo, värillä on väliä. Myös pukeutumisessa. Tutustuin värianalyysiin ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, mutta hiljattain juttelin erään stylisti-ystäväni kanssa väreistä vieläkin tarkemmin. Mielenkiintoisen keskustelun tuloksena ymmärsin, että väreillä on enemmän merkitystä kuin olen pitkään aikaan muistanutkaan. Ne voivat vaikuttaa siihen, miltä ihosi, silmäsi, ja hiuksesi näyttävät, ja jopa mielialaasi. Värianalyysisissa valitaan ihon – ja hiustenvärin perusteella, oletko kevät, kesä, syksy, vai talvi. Yleensä ihmiset kuuluvat melko selkeästi yhteen kategoriaan. Jokaisella vuodenajalla on omat värisävynsä, jotka useimmiten sopivat kyseistä vuodenaikaa edustavalle ihmisille todella hyvin. Totta kai jonkin verran tuloksia täytyy soveltaa, sillä kaikki sävyt eivät välttämättä miellytä omaa silmää, ja jotkut värit oman paletin ulkopuolelta saattavat sopia kuitenkin hyvin.

Pari viikkoa sitten kerroin täydellisen vaatekaapin rakentamisesta, johon loistavan lisän tuo värianalyysi. Se on hyvä keino selvittää itselle parhaiten sopivat värisävyt, ja sen kautta alkaa lisäämään niitä omaan pukeutumiseen vähitellen. Värianaylyysi sopii etenkin heille, jotka joko eivät oikeastaan käytä värejä ennestään, mutta haluavat oppia siihen, sekä heille, jotka haluavat uudistaa vaatekaappiaan parempaan suuntaan. Käytännössä analyysi toimii siten, että alan ammattilainen analysoi ihon väriäsi, silmien väriäsi, ja hiusten väriä, sekä kokeilemalla selvittää, mikä vuodenajoista sopii eniten sinuun.

 

kevät

Kevät-ihmisille sopii yleensä vaaleat, pastelliset sävyt, sekä kirkkaan raikkaat värit. Kategoriaan menevillä ihmisillä on useimmiten vaaleat tai ruskeat hiukset, ja sävyssä pieni lämmin vivahde. Silmien sävy on kirkas, ja ihon sävy vaalean kuulas, mutta lämmin. Kevään värit ovat suoraan kuin keväisestä luonnosta.

kesä

Kesän sävyisille ihmisille käy niin kirkkaat kuin tummemmatkin värit, mutta pääsääntönä on, että sävyt ovat useimmiten murrettuja, ja viileitä. Kirkkaammat punaisen ja violetin sävyt ovat otettu kesäisiltä kukkaniityiltä, ja sinisen sävyt merimaailmasta. Kesän hiuksissa on usein tuhkan sävy, tai jokin muu kylmä sävy. Ihon on myös kylmän sävyinen, ja vaalea, silmät yleensä pehmeän utuisen väriset.

syksy

Värit vuodenajassa syksy, ovat todella maanläheisiä, ja lämpimimpiä kaikista sävyistä. Täyteläiset oranssin, ja kuparin ruskea sävyt ovat täydellisiä lämpimän hiusten sävyn, ja persikkaisen tai oliivi-ihon kanssa. Vaaleista väreistä lämpimät, murretut sävyt sopivat parhaiten.

talvi

Talven sävyt ovat kaikkein kylmimmän väriset, ja mukaan mahtuu paljon sekä kirkkaita, että tummia sävyjä. Pääsääntöisesti värit ovat talvella hyvin voimakkaita, mutta osa kylmistä pastelleistakin sopii täydellisesti talven kuulaaseen hipiään. Silmien sävy on useimmiten tumma, harmaa, tai kirkkaan sininen. Myös hiukset ovat yleensä tummat.

Tässä oli pieni katsaus siihen, kuinka värianalyysi jakaa ihmiset, ja miten se toimii. Suosittelen ehdottomasti analyysia kaikille, jotka eivät ole varmoja omista sävyistään pukeutumisessa. Vaikka olisitkin, niin joskus ulkopuolisen ammattilaisen mielipide saattaa tuoda uutta inspiraatiota pukeutumiseen. Ennen kuin menet värianalyysiin, kannattaa tarkistaa, että valitsee koulutetun ammattilaisen sen tekemiseen, sillä alalla on monia sankareita liikkeellä, joilla ei oikeastaan ole tietoa siitä, mitä he ovat tekemässä. He saattavat analysoida sinut talveksi, vaikka olisitkin syksy! Mieti sitä katastrofin määrää. Jos olet kiinnostunut värianalyysista enemmän, voit laittaa minulle sähköpostia, niin kerron stylisti-ystäväni yritystoiminnasta mielelläni lisää. Yhteystiedot löytyvät täältä.